Ingyenes betűtípus helyett fizetőst? MINEK?

Írta: Tóth Zoltán|Publikálva: 2020. december 17.

‹ Vissza az blogbejegyzésekhez

Várj, kitalálom! A grafikusod egy méregdrága betűcsaládot akar lenyomni a torkodon, de te nem érted, hogy minek fizess olyasmiért, amit amúgy ingyen is letölthetsz. Ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül. Sok ember nem érti, hogy miért kellene fizetni egy betűcsaládért, miközben annyi ingyenes van mindegyik kategóriában, mint csillag az égen. Bármelyik fizetős mellé lehetne állítani egy ingyenes fontot, ami annyira hasonlít a fizetősre, hogy a hozzá nem értők (ha nincs egymás mellett a két betűcsalád, akkor), ha megölnék őket, sem tudnák elmondani, hogy ránézésre mi a különbség a kettő között. Akkor miért nem felel meg az, amelyik hasonló, és ráadásul még ingyenes is? Ma ezt a fontos kérdést (:D) vizsgáljuk meg közelebbről.

Egyáltalán nem akarok meggyőzni senkit arról, hogy minden esetben a fizetős betűkészlet a megfelelő választás. Sőt! Az esetek nagy részében teljesen felesleges pénzt kiadni rájuk.
Csak, hogy lásd, mekkora a felhozatal, összegyűjtöttem pár weboldalt, melyekről ingyenesen tölthetsz le betűkészleteket:

Ha megnéztél csak egyet is a felsorolt oldalakból, akkor láthatod, hogy nem vicc! Tényleg több mint elég ingyenes betűkészlet közül választhatsz, ha éppen valami másra lenne szükséged, mint amit az operációs rendszered amúgy is tartalmaz. Ám vannak helyzetek, amikor igenis, szükséges befektetnünk egy profi karakterkészletbe. Ilyen eset lehet például egy arculattervezés, vagy annak megújítása. Bár, megjegyezném: itt sem minden esetben. Ha fontos számunkra márkánk arculata, és a későbbiekben nem akarjuk megszívni, akkor ezt se vegyük félvállról. Ne felejtsük el, hogy hosszú időre tervezünk elköteleződni egy betűcsalád mellett, melynek minden írott kommunikációnkat közvetítenie kell a célközönségünk felé. Ezt a betűcsaládot fogják megszokni az emberek, részben ez is hozzájárulhat majd a márka gyors vizuális azonosításához.
Bár, a választás nem egyszerű, többnyire csak a megérzéseidre hallgathatsz, ha nem tudod, hogy milyen feltételek alapján kell döntést hoznod. Azért, hogy ezt elkerüld, összeírtam öt kérdést, melyeket megválaszolva racionális döntést tudsz hozni.

Tartalmazza a magyar karaktereket?

Ez a legfontosabb kérdés – nem csak akkor, amikor arról beszélünk, hogy ingyenes vagy fizetős legyen, hanem – mindig, amikor elköteleződünk egy betűcsalád mellett. Persze, ez csak akkor ilyen fontos, hogy ha a magyar piacot célozzuk meg. Számtalan alkalommal futottam már bele olyan hirdetésekbe, kiadványokba, ahol az alkalmazott betűkészlet nem tartalmazta az ő, ű, karaktereket. Ilyen esetekben a szerkesztő programok sok esetben behelyettesítik a hiányzó karaktert egy, a rendszerben már működő betűkészlet karakterével. Ilyenkor találkozhatunk az alábbi jelenséggel:

Ez egyszerűen fogalmazva: ciki! Sokszor az ilyen “apróságok” teszik amatőrré egy-egy brand kommunikációját. Ha kicsit is törekszel az igényességre, akkor az ilyen bakik nem férnek bele a “még elfogadható” kategóriába sem.
Nem árt résen lenni, ugyanis a fizetős betűcsaládok közül sem tartalmazza mindegyik a számunkra fontos magyar karaktereket. Ezt feltétlenül ellenőrizni kell vásárlás előtt.

Jogom van használni egyáltalán?

Ez is alaposan meg tudja szűrni az ingyenesen felhasználható betűkészleteket. Távol álljon tőlünk, hogy bárkit is jogtalan felhasználásra bátorítsunk, de legyünk őszinték! Magyarországon, ahogy egy stock kép esetében nincs, úgy egy betűtípusnál sincs általában következménye annak, ha egy kis vállalkozás, a szerző engedélye nélkül, jogtalanul használ fel egy szellemi terméket. Ez azért van, mert a szerző egyszerűen nem szerez róla tudomást. Képek esetében az ilyesmire már nagyon könnyű és gyors fényt deríteni. Idő kérdése, hogy mikor válik ilyen egyszerűvé betűtípusok esetén is.
Viszont, egy olyan márka, mely célul tűzte ki a növekedést mind méretben, mind pedig márkaismeretben, külföldön és belföldön egyaránt, az jobban jár, ha olyan betűkészletet használ a logójában, arculatában, kommunikációjában, mely megfelel a felhasználási jogainak, ezzel is elkerülve a későbbi kellemetlenségeket.

Van rá keret?

Ha meg kell húzni a gatyamadzagot, akkor egyszerű a képlet: az ingyenes lehetőségek közül kell választani. Viszont, ha van rá keret, és a fizetős lehetőségek között jobb opciót találunk, akkor hajrá! Ám, nem árt tájékoztatni a keret méretéről a grafikust sem, hiszen annak megfelelően válogat majd ő is a lehetőségek közül. Lehetőségből pedig van bőven (árkategória szempontjából is), kezdve a pár dollárostól egészen a több ezer dolláros betűcsaládokig.

Mellesleg...

... ha tetszik a téma, és olvasnál hasonlókat máskor is, akkor itt kérheted a havonta egyszer elküldött értesítőnket, az új blogbejegyzéseinkről.

Formai elvárásoknak megfelel?

Innentől kezd egy kicsit nem túl egzakttá válni a helyzet.
“Szép? Nem szép? Tetszik? Nem tetszik? Erről van szó?”
Hát igen is, meg nem is. A téma, és annak hangulata befolyásolja azt, hogy milyen legyen a kiválasztott betűcsalád formavilága. Pl. egy ügyvédi irodához jól illik egy talpas (serif) betűcsalád, egy fuvarozó céghez jól illik egy talp nélküli (sans serif) betűcsalád, és egy baba termékeket forgalmazó márkához jól illik egy lekerekített végű betűcsalád.

Ezzel a szűrővel már rendesen megnyirbáltuk a lehetőségek tárházát, mind az ingyenes, mind pedig a fizetős betűkészletek területén. A maradékból tovább szűkül a kör, amikor megnézzük, hogy melyek tartalmazzák a szükséges magyar karaktereket is. De még így is elég sok betűcsalád közül válogathatunk. Kivéve abban az esetben, ha egy hozzáértő nagyítóján keresztül nézzük a dolgokat, aki észrevesz olyan apró formai jellemzőket egy betűkészleten, ami az avatatlan szemek számára soha nem tűnne fel. Ebben az esetben már elég apróra szűkül a potenciálisan alkalmas betűcsaládok köre, könnyen megeshet, hogy ezek között van fizetős betűkészlet is.

“Jó, de mit számítanak ezek az apró formai jellemzők, ha a célközönség 99,9 %-a nem tipográfus?”

Technikai szempontból, semmit. A legtöbbször az ingyenes font is tökéletesen megállja a helyét, ám vannak olyan esetek, amikor a leszűkített lehetőségek közül pont a fizetősnek jobb az anatómiája, vagy csak egyszerűen jobban néz ki, mint az ingyenes. Igen, ez utóbbi szubjektív szempont, amit nagyon nem csípek, ha reklámgrafikáról van szó. De az esztétikai ízlést itt sem lehet teljesen elengedni.

Egyedi kell legyen?

Az egyediség minden márka kommunikációjában, megjelenésében nagyon fontos, de ne csináljunk a bolhából elefántot. Ha például egyedi logót terveznél, akkor nem biztos, hogy a betűtípus feltétlenül annyira egyedi kell legyen. Sokkal fontosabb az olvashatóság és az alkalmazhatóság. Rengeteg nagy vállalat használ a logójában és az arculatában közismert betűkészletet, ami nem zárja ki azt, hogy megkülönböztesse magát a versenytársaktól. Ám, ha ragaszkodsz az egyedi betűkészlethez (ami jelen esetben nem azt jelenti, hogy senki nem használja, hanem azt, hogy sokkal kevesebben használják, mint például a Times New Roman, vagy a Comic Sans betűtípusokat), akkor számolj vele, hogy ez is alaposan szűkíteni fogja a kört és ezzel tovább nő az esélye annak, hogy fizetős betűcsaládot kell alkalmazni.

Miért jobb a fizetős font, mint az ingyenes?

Ha idáig elolvastad, akkor bizonyára te is megértetted, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a fizetős betűcsaládok jobbak lennének. Az adott helyzettől függ.
A döntés a te kezedben van. Mérlegeld, hogy mennyire engedheted meg magadnak azt, hogy megvásárold a kiszemelt betűtípust, illetve azt, hogy mennyire bízol meg a grafikus ítélőképességében. Ha van rá keret, és az érvek mellette szólnak, akkor csapjatok a lecsóba! De csak azért, mert fizetni kell egy betűcsaládért, még nem biztos, hogy jobb is, mint az ingyenes. Jó mérlegelést!

Írta: Tóth ZoltánPublikálva: 2020. december 17.

Amióta csak elkezdtem tervező- és reklámgrafikai tanulmányaimat, mindig is lenyűgözött az arculatok, logók tervezése. Egy logót megtervezni és a hozzá tartozó márkát személyre ...

Amióta csak elkezdtem tervező- és reklámgrafikai tanulmányaimat, mindig is lenyűgözött az arculatok, logók tervezése. Egy logót megtervezni és a hozzá tartozó márkát személyre szabott, egyedi megjelenésbe öltöztetni minden alkalommal izgalmas kihívást jelent, melyet mély alázattal és örömmel vállalok. Fontosnak tartom, hogy a minőségi és precíz munkavégzésen túl – ügyfeleim üzleti érdekeit folyamatosan szem előtt tartva – olyan végeredményt nyújthassak át, mely valódi értéket képvisel, és segítséget nyújt céljaik elérésében. A kihívásoknak Debrecen belvárosában található irodánkban teszek eleget. Szólj, ha szeretnéd, hogy a te vállalkozásod is a legjobb arcát mutassa!

Tovább olvasom ›
‹ Vissza az blogbejegyzésekhez

További blogbejegyzéseink

Van egy projekted számunkra?

Beszéljünk!
1 órás ingyenes konzultáció