Mi szükség van szövegíróra?

Írta: Szabadi István|Publikálva: 2018. december 19.

‹ Vissza az blogbejegyzésekhez

A copywriting, avagy szövegírás a hatékony kommunikáció művészete. Tudománya. Mindkettő. Ha nem fordítasz elég figyelmet a szöveg minőségére, a weboldal, sőt, a vállalkozás látja kárát.

Karácsony felé közeledve a legrosszabb, amit tehetünk, ha eszünkbe sem jutnak szeretteink, és az sem sokkal jobb, ha a fentihez hasonló üzenettel ütjük el a dolgot. A legjobb, ha meglátogatjuk őket, és elegendő, tartalmas, minőségi időt töltünk együtt, de ha túl messze vannak földrajzilag – vagy éppen a rokoni fokot tekintve –, egy üzenetet, e-mailt, vagy akár üdvözlőlapot is küldhetünk nekik, amelyben a megfelelő szavakkal kifejezhetjük, amit jelenlétünkkel nem tudunk.

Így van ez a weboldal esetében is.

Vállalkozásod online személyiségét a vizuális eszközök mellett a megfelelő szavakkal kommunikálod. Milyen benyomást akarsz tenni? Szeretnél profinak tűnni? Ha úgy gondolod, eredményeid magukért beszélnek, gondold újra! Weboldalad látogatóiban, ha észrevétlenül is, de keményen negatív képet alkothatsz magadról, ha nem tudsz hatékonyan megszólalni feléjük. Hiszen tárgyalásra sem kinyúlt mackóalsóban ülsz be.

Bízd inkább szakemberre!

Ha így teszel, nem csak a minőség javul, hanem időt takarítasz meg. Mint minden szolgáltatás esetében, ne csak azt mérlegeld, mennyit kér el a szövegíró/copywriter, hanem azt is, mennyit ülnél rajta te, ha magadtól próbálnál megbirkózni a feladattal. Amellett, hogy a minőséget sem feltétlenül garantálhatod (képességeidtől és/vagy a helyes önképtől függően), a ráfordított idő a pénzkeresettől von el téged. Megeshet, hogy nagyobb bevételkiesést generálsz, mintha egyszerűen kifizetnéd a szakembert.

Hogy is volt azzal a minőséggel?

Szöveged minősége két fronton is elvérezhet, a helyesírás és a stílus frontján. Tudom, hogy sokan nem törődnek a helyesírással, de lehet, hogy ügyfeleid igen. Nem kell nyelvtanmániásnak lenni, hogy elriasszon egy hibáktól hemzsegő szöveg. A stílus már nehezebb kérdés, itt mindenképp szükség van kommunikációra, hogy megtaláljuk weblapod stílusát, amely téged és ügyfeleidet tükrözi, úgy beszél velük, ahogy te beszélnél szemtől szemben, igazodva hozzájuk, de megőrizve egyedi stílusodat.

Most igazából mit is árulsz?

A legjobb szakértőkkel is előfordul – sőt, néha velük fordul elő igazán –, hogy túlságosan közel kerülnek a témához. Már csak zsargonban beszélnek, és az értetlenkedő kérdésektől rögtön felmegy bennük a pumpa. Kell valaki, aki kívülről tekint arra, amihez annyira értesz, felteszi az idegesítően egyszerű kérdéseket, hogy a látogatódnak ne kelljen (jó, ott van a Kapcsolat menü, de akkor inkább visszatér a Google kereséshez, majd csak talál valakit, akiből nem harapófogóval kell kihúzni a lényeget). Ha közvetlenül a fogyasztók felé kommunikálsz, nem szakmabeliekre kell mérni az információt. A szövegíró kideríti, minek kell ott lennie a weboldalon, hogy a látogató rögtön értse, mit is árulsz tulajdonképpen.

Mellesleg...

... ha tetszik a téma, és olvasnál hasonlókat máskor is, akkor itt kérheted a havonta egyszer elküldött értesítőnket, az új blogbejegyzéseinkről.

Mi megbízunk benned – te megbízol bennünk?

Természetesen megtörténhet, hogy mindez a legkevésbé sem érvényes rád és vállalkozásodra. Lehet, hogy magadnak is megoldod a webszövegírás problémáját, lehet, hogy remek munkát végzel. Lehetséges azonban, hogy most azért vagy itt, mert nem vagy teljes mértékben biztos a dolgodban. Itt a Pixlabnél egyedi megoldásokat kínálunk: egyedi fejlesztésű weboldal, egyedi design, egyedi szövegezés. Ha nem sajnálod a pénzt az előbbi kettőre, talán a harmadikkal is tehetsz egy próbát. Persze nem kell elsietni! Ha elindul az oldal, és az analitika remek számokat mutat, gratulálunk! Ha azonban nem üti meg a remélt mércét, térj vissza hozzánk, hogy a szövegírásról is beszéljünk! Talán ott rejlik a probléma kulcsa.

Apropó analitika! Meg SEO!

Ezekkel hogy állunk? A szövegírás-copywriting része a keresőoptimalizálás is, ettől is függ, hányadik helyen végez oldalad a keresőkben. Ha most ez meglepetésként ért, akkor mindenképp javasoljuk, hogy beszélj velünk! A SEO bonyolult műfaj, talán művészet, amelyre hatványozottan érvényes minden, amit az előbbiekben leírtam.

3 in 1

A Pixlab teljes weboldalélményt kínál. Ha ránk bízod, mi leszállítjuk az egész csomagot: fejlesztés, design, szövegezés. Reméljük, hamarosan ügyfelünkként köszönthetünk! Addig is kívánunk igazi karácsonyt személyes jelenléttel, őszinte szeretettel, de legalábbis tisztességesen megírt üdvözlőlapokkal!

Írta: Szabadi IstvánPublikálva: 2018. december 19.

István angol nyelv és irodalom szakot végzett a debreceni egyetemen, jelenleg műfordítóként dolgozik. A Pixlab csapat vendégszerzője.

István angol nyelv és irodalom szakot végzett a debreceni egyetemen, jelenleg műfordítóként dolgozik. A Pixlab csapat vendégszerzője.

Tovább olvasom ›
‹ Vissza az blogbejegyzésekhez

További blogbejegyzéseink

Van egy projekted számunkra?

Beszéljünk!
1 órás ingyenes konzultáció