Mit szeretnék tanulni a jelenlegi helyzetből?

Írta: Bokor Györk|Publikálva: 2020. március 26.

‹ Vissza az blogbejegyzésekhez

Itthon ülök napok óta, és folyamatosan azon gondolkozom hogy kezdjek-e egyáltalán bele ennek a cikknek a megírásába. Nem tudom, hogy tudnék-e bármi újat/hasznosat mondani a jelenlegi koronavírus járványban (ezt a kifejezést többször nem is fogom használni, mivel írásomnak nem az a célja hogy azt elemezzem), ugyanis ezt már szerintem sokan mások, nagyobb tapasztalattal és háttér tudással megtették. Végül arra jutottam, hogy azokat a gondolataimat amelyek magánemberként és vállalkozóként egyaránt megfogalmazódtak bennem mégis „papírra vetem”. Igyekszem mindezt a pozitív és előremutató szellemiség jegyében tenni, remélve, hogy számodra is hasznossá válhat.

1. Alkalmazkodj minél hamarabb

Emberi oldalról a leginkább az tölt el aggodalommal, hogy nem tudni meddig fog tartani, és pontosan milyen következményekkel fog járni a mostani állapot. Röviden: a bizonytalanság. A mai társadalmunk egy kiszámítható, viszonylagosan nyugodt és átlátható világra van berendezkedve. Emiatt, mi emberek gyerekkorunktól kezdve ennek tükrében szocializálódtunk, mondhati egy ilyen világra vagyunk kalibrálva. Persze ha vállalkozó az ember az sok bizonytalansággal jár, de ha belegondolunk ezeknek egy jó részére ráhatással tudunk lenni (nincs elég ügyfeled, nem találsz jó munkaerőt stb).

Mivel a mostani helyzet nem ilyen, így amit tenni lehet az az, hogy megpróbálunk minél hamarabb alkalmazkodni a megváltozott életkörülményekhez. Mérd fel, hogy előreláthatólag milyen hatással lesz ez rád, a családodra, és a vállalkozásodra nézve. Persze ezt pont a kiszámíthatatlanság miatt nem lehet egzakt módot megtenni, de ha a jelenlegi ismereteid alapján racionálisan, tiszta fejjel felvázolsz egy lehetséges legjobb és legrosszabb forgatókönyvet, akkor már van valamilyen kiindulási alapod. Erre támaszkodva már tudsz józan döntéseket hozni, és minél hamarabb alkalmazkodni az újonnan kialakult helyzethez. Vedd számításba azt, ha véget ér a veszélyhelyzet, mik lesznek azok az első, legfontosabb teendők, amiket mindenképpen el kell majd végezned.

2. Készülj fel

Amilyen gyorsan megváltoztak a körülmények, fel kell készülnünk arra, hogy a későbbiekben ez megint bármikor megtörténhet, így innentől ezt a változót még nagyobb súllyal kell belevenni az egyenletünkbe. A gyakorlatban ez a felkészülés, minden ember és vállalkozás életében mást jelent. Az persze általános igazság, hogy minél nagyobb a családod/céged pénzügyi likviditása, annál stabilabb lábakon állsz.

A realitás talaján maradva, azt azért tudjuk, hogy ez a körülmény a legtöbb esetben, főként a KKV szektorban nem így van. Viszont előre gondolkodással, tervezéssel, és a különböző vész-forgatókönyvek kidolgozásával és tesztelésével, nagyban megkönnyítheted a nehéz időszakokon való átlendülést. Például: egy ilyen, nem várt helyzet esetén a cégeden belül ki, miért lesz felelős, milyen feladatköröket lehet/kell átalakítani, mennyi tartalékot tudsz elkülöníteni erre, és az pontosan mire, és hogyan fog felhasználásra kerülni stb.

3. Ne vedd természetesnek amikor jól megy

Amikor megy a szekér hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyenek voltak a nehezebb idők. Mindig van valamilyen hajszolni való újabb cél, amit mindenképpen el szeretnénk érni, egy folyamat amin még szeretnénk optimalizálni. Emiatt sohasem vagyunk elégedettek. Ezzel alapvetően nincs is baj, a folyamatos fejlődés, a tenni akarás, és az innováció juttatta el az emberiséget a mai felvilágosult állapotába. Biztos vagyok benne, hogy téged is a kihívások keresése, és azok megoldása juttatott el oda ahol most tartasz.

Viszont! Néha érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkodni kicsit azon, hogy igazából milyen jó dolgunk is van. Persze bennem is sokszor megfogalmazódik, hogy nem ott tartok ahol elképzeltem magamat mondjuk 5 évvel ezelőtt. Aztán rájövök, hogy igazából „az a bajom, hogy nincsen bajom”. Igenis néha tudni kell magunkat „vállon veregetni” és értékelni amink van, amit eddig elértünk. Ne legyünk mindenben túl kritikusak magunkkal szemben (ez rám sajnos jellemző). Ez az időszak különösen alkalmas lehet arra hogy megtanuljuk: igenis jobban kell értékelnünk azokat a ciklusokat, amikor az élet (jó értelemben véve) a szokásos mederben zajlik.

Mellesleg...

... ha tetszik a téma, és olvasnál hasonlókat máskor is, akkor itt kérheted a havonta egyszer elküldött értesítőnket, az új blogbejegyzéseinkről.

Remélem, hogy a jelenlegi helyzet minél kevésbé eszkalálódik tovább, és a vállalkozásodat nem éri nagy veszteség. Tiszta szívből kívánom, hogy amikor a következő cikkem megjelenik, a mostani időszak – minél kevesebb kárral átvészelve – már a múlté legyen, a belőlük szerzett tapasztalatokat pedig ne felejtsük, hanem azokat raktározzuk el és fordítsuk a hasznunkra.

Addig is nagyon sok kitartást és jó egészséget kívánok!

Írta: Bokor GyörkPublikálva: 2020. március 26.

Számomra a webfejlesztésnek az egyik legszebb része az, hogy lehetőségünk van életre kelteni egy olyan felületet amivel mások közvetlen interakcióba kerülnek. Felemelő érzés, amikor ...

Számomra a webfejlesztésnek az egyik legszebb része az, hogy lehetőségünk van életre kelteni egy olyan felületet amivel mások közvetlen interakcióba kerülnek. Felemelő érzés, amikor más emberek hasznára van az amit létrehozok. A munkámban mindig törekszem a legapróbb részletek kidolgozására, és igyekszem a felhasználói igényeket szem előtt tartva a lehető legátláthatóbb megoldást megtalálni. Nagyon szeretek tervezni, vázlatolni, átgondolni egy-egy funkciót mielőtt fejest ugranék a megvalósításába. Egy kis szakmai infó rólam: felsőoktatási tanulmányaimat a Debreceni Egyetemen szereztem, alapszakon programtervező informatikát, mesterképzésen pedig gazdaságinformatikát végeztem. Emelett először mint gyakornok, a mesterképzéssel párhuzamosan pedig már teljes állásban, összesen 5 évig dolgoztam Debrecen egyik vezető webfejlesztő cégénél.

Tovább olvasom ›
‹ Vissza az blogbejegyzésekhez

További blogbejegyzéseink

Van egy projekted számunkra?

Beszéljünk!
1 órás ingyenes konzultáció