Segítség! Lopott logóval rázott át a grafikusom!

Írta: Tóth Zoltán|Publikálva: 2018. október 25.

‹ Vissza az blogbejegyzésekhez

Őszintén remélem, hogy soha nem kerülsz abba a kellemetlen szituációba, amikor kiderül, hogy a logód a megtévesztésig hasonlít egy másikra, vagy ami még ennél is rosszabb – és sajnos van rá példa – egy az egyben ugyanaz, mint egy másik cégnek.
Lehet, hogy a megbízott grafikus nem volt elég tapasztalt?
Esetleg tudatosan másolta a logót, melyért te kifizetted a megbeszélt összeget?
Lehet, hogy te kértél tőle olyat, ami miatt ebbe a helyzetbe kerültél?
Vagy lehetséges, hogy az egész csak a véletlen műve?
Akárhogy is, ez roppant bosszantó! Időd és pénzed ment el erre a projektre, lezártad. Most meg kezdheted elölről. De nézzük meg, hogy ki a felelős, majd azt, hogy hogyan léphetsz tovább úgy, hogy ne kerülj újra ebbe a kellemetlen helyzetbe és, hogy újra azzal foglalkozhass, ami fontos számodra: a vállalkozásoddal.

Kép forrása: Harcosok klubja c. film

Derítsd ki, hogy ki a bűnbak!

Ez korántsem egy egyszerű témakör. Ha jogilag nézzük a kérdést, akkor az dönt el mindent, hogy mi áll a szerződésben. Már ha van... A szerződésben ugyanis leszögezhető, hogy a grafikus vállal-e felelősséget a logó jogtisztaságáért vagy sem. Igaz, a logó funkcióját tekintve alapból egyedi kellene legyen, ám vannak olyan grafikusok akik nem tudják, nem akarják, vagy nem merik vállalni ezt a kockázatot. A globalizáció egyik eredménye, hogy az embereknek (így a grafikusoknak is) nagyban elkezd hasonlítani a gondolkodásmódja. Ugyanazokat a filmeket nézzük, hasonló helyekre járunk enni, szórakozni, kikapcsolódni, sokszor ugyanabból forrásból inspirálódunk (nem összekeverendő a másolással/lopással) és így sokszor támadnak nagyon hasonló ötleteink is.
Ha nem írtatok szerződést, akkor csak az elvi szempontok maradnak, amikkel persze nem mindenkinél lehet nagy elvárásokat támasztani. Te – mint megrendelő – nem kell feltétlenül tiszában légy a potenciális veszélyekkel, problémákkal, melyek egy logó kapcsán felmerülhetnek. Ez a grafikus feladata. Szóval – elvileg – az nem lehet kifogás a grafikus részéről, hogy “nem fizetted meg rendesen”, vagy hogy “nem kérted külön a versenytársak logóinak felkutatását”, hogy azokat kijelöljétek már foglalt, nem követendő példáknak. A logó egyik kritériuma az azonosítás. Ha logót rendelsz, akkor az alap, hogy egyedül a te márkádat azonosítsa. Ha van szerződés, ha nincs, ha megbeszéltétek az alap kritériumokat, ha nem, – elvileg – akkor is ugyanúgy, teljesítenie kellene azokat. Elvileg.

Állapítsd meg, hogy valóban lopásról van szó, vagy csak hasonlóságról. Egyáltalán nem mindegy! Próbáljátok meg békességben megoldani ezt a helyzetet. Ha nem is volt szándékos a másolás, téged kár ért. Beszéljétek meg, hogy mivel tehetné jóvá a hibát a grafikus, aki ezután, remélhetőleg jobban oda fog figyelni ezekre a szempontokra is.
Mindenesetre, ha úgy látod, hogy nem tudtok megegyezni, és akkora a kár, hogy azért mindenképpen vállalnia kell valakinek a felelősséget, akkor fordulj ügyvédhez, aki jogszerűen, az esetet alaposan kivizsgálva tud útbaigazítást adni.

Kerüld el az ilyen eseteket!

Az első alkalomnál kiszolgáltatott helyzetben voltál. Nem volt tapasztalatod grafikusokkal és az egymástól nagyban eltérő árajánlataikkal. Nem voltam ott, nem tudom, hogy mi alapján esett a választásod a szerencsés illetőre, viszont az nem ritka, hogy a megrendelők nincsenek tisztában a munka mennyiségével és folyamatával. Ezzel nincs is semmi baj, viszont erre vezethető vissza a rossz grafikus kiválasztása is. Ugyanis a megrendelők nem látnak mást csak a sok (mindenféle korosztályból és különböző mennyiségű tapasztalattal rendelkező) grafikus nagy mennyiségű logótervét – amihez lehet, hogy a megrendelőnek nincs is hozzáértő szeme, nincs tisztában azok egyediségével és létrejöttével – és a roppantul eltérő árajánlatokat. Persze, hogy az olcsóbbat választják sokan! Természetesen az sem garancia, hogy aki sokat kér, az jobban fog dolgozni. Mindezzel csak annyit szeretnék mondani, hogy ne feltétlenül az ár legyen a döntő kritérium.
Mielőtt döntenél, fontos, hogy kiderítsd, mit is kapsz a pénzedért, mert a kulcs a megoldáshoz jelen esetben is a megfelelő szakember kiválasztásában rejlik. Nyilván nincs senkinek a homlokára írva, hogy mennyire megfelelő számodra, ám pár kérdéssel ezt is könnyen kiderítheted.

1. Hogy néz ki a tervezési folyamatod?

Az egyértelmű, hogy senki nem fogja a tervezési folyamatában megemlíteni, hogy logót másol, viszont ezzel a kérdéssel kiszűröd a tapasztalatlanokat. Ők azok, akik nem akarnak ártani, de olykor előfordul. Az, aki rutinosan és tisztességesen tervez logókat, egy már bejáratott útvonalon megy végig a munkafolyamat alatt, ami magába foglalja az igényeid és jövőbeli terveid részletes feltérképezését, a célközönséged megismerését, a versenytársaid felmérését. Így születik egy egyedi logó.

2. Milyen határidővel tudod vállalni a feladatot?

Itt jelezném számodra, hogy a “tegnapra kellene” hozzáállás nagyon csúnyán visszaüthet később. Ne ragaszkodj a pár napos határidőhöz. Lesz, aki rövid határidővel is elvállalja, de ne felejtsd el, ez a feladat kreativitást igényel, amit a plusz nyomás – a rövid határidő – csak akadályoz. Viszont, aki pár nap alatt ígér eredményt, az gyanús. Vagy tapasztalatlan, vagy csak gyorsan akarja lezavarni a feladatot. Persze, nem kizárt, hogy valóban megvilágosodott, de a kutatáshoz, inspirálódáshoz, tervezéshez mindenképpen időre van szükség.
Ha visszaüti a labdát, és megkérdezi, hogy mikorra van rá szükséged, akkor mondd nyugodtan, hogy számodra fontosabb a minőség, mint a rövid határidő. Továbbá nem szégyen bevallani azt sem, hogy tapasztalatlan vagy a témában, úgy hogy nem tudod, hogy mennyi idő kell egy ilyen munkához. Kérdezd meg, hogy neki nagyjából mennyi ideig szokott tartani egy logó megtervezése. Véleményem szerint 1-2 nap egy logótervezésre és a vele járó feladatokra irreálisan rövid idő. 2-3 hét alatt már sokkal inkább megvalósítható. Korábban már írtam részletesebben arról, hogy mennyi idő egy logó megtervezése. Bátorítalak az elolvasására!

3. Hány verziót fogsz küldeni?

Mindenképpen jó, ha van miből válogatni, ha meg tudsz nézni más megközelítéseket is. Viszont, ha volt részletes igényfelmérés, akkor nagy mennyiségre ne számíts. Én például 3-4 tervet szoktam elküldeni. Ez nem azt jelenti, hogy nem volt több ötlet. Egy pár napos vázlatozás alatt rengeteg ötlet jut eszembe és azoknak további variációja, viszont érdemes csak a legjobbakat elküldeni, melyek illeszkednek az elképzelésekhez. Az, aki sok tervet küld (pl. 10) valószínűleg csak tippekkel bombáz. Választasz párat, kérsz variációkat, elmegy egy csomó idő a véleményezésekkel és az emailek megírásával. Nincsenek számára irányok és igények megállapítva, amik után menjen. Az egész csak találgatás, ami végül mindkettőtök oldaláról átmegy frusztrációba.

Ha eleged van a sok kérdésből és te magad akarsz tenni a logód biztonsága érdekében, akkor az alábbiakban még találsz két tippet, amiket betartva megóvhatod magad az ilyen kellemetlen helyzetektől:

1. Ellenőrizd a választott logó egyediségét!

Az internet sokoldalúságának köszönhetően, ezeket a biztonsági óvintézkedéseket könnyen, gyorsan, regisztráció nélkül és ingyen elvégezheted te magad is, így ellenőrizve a kapott munkákat, mindezt még a logó elfogadása és kifizetése előtt.

Kép forrása: Amerikai pite c. film

Google képkereső:
www.google.hu/imghp?hl=hu&tab=wi
Ha behúzol egy képet (.jpg vagy .png) a Google képkeresőjébe akkor kilistázódnak azok a találatok az internetről, ahol az adott képelem (jelen esetben logó) használatban van. A Google képkeresőjének ez a funkciója 100 %-os összehasonlítással működik, azaz csak azokat a képeket fogja kilistázni, melyeken ugyanazokat a formákat és színeket “látja”, a hasonló képeket nem listázza ki.

TinEye:
tineye.com
A TinEye szintén kilistázza neked azokat a helyeket, ahol az általad feltöltött kép megtalálható, annyi különbséggel, hogy figyeli azokat a forrásokat is, melyek csak hasonlítanak a feltöltött képre

Yandex:
yandex.com
A Yandex a legalkalmasabb a hasonló logók felkutatására, mivel sokkal rugalmasabban figyeli a hasonlóságokat.

2. Mindenképpen írjatok szerződést!

Most már te is láthatod, hogy milyen fontos, hogy egy logó megtervezésénél odafigyeljünk az egyediségre. A későbbiekben sok helyen fogod használni a logót, több helyen, mint most gondolnád. Lesznek felületek, ahonnan csak anyagi költségek árán fogod tudni eltüntetni a régi selejtet, így mindenképpen fontos, hogy a későbbi konfliktusok, félreértések elkerülése érdekében írjatok egy szerződést. Fektessétek le a határidőket, az elvárásokat, a szerzői jogokra vonatkozó szempontokat. Ne feledd, csak akkor lehetnek elvárásaid jogi alapon, ha azok szerződésbe vannak foglalva.

Hasznos tartalmak a postaládádba minden hónapban egyszer!

Amennyiben többet szeretnél olvasni, itt a lehetőség. Iratkozz fel!

Vigyázz rá!

Ugye, hogy nem egyszerű összehozni egy egyedi logót, ami csak téged azonosít? Viszont, ha megvan, és valóban fontos számodra az új logó, akkor érdemes védjegyoltalmat igényelned rá, hogy kizárólag te használhasd, és ha szükséges, könnyen igazolhasd, hogy az valóban a tied. Ebben az xLex csapata lesz a segítségedre!

Gondolom a vállalkozásoddal járó rengeteg feladat mellett, neked sincs szükséged még a fentebb leírt problémákkal is bajlódni. Egy ilyen incidens alaposan megingathatja az egész márkát, ugyanis a legfontosabb alapkövet rántják ki alóla: a logót. Előzd meg mindezt, követve a fenti tanácsaimat és minden rendben lesz!

Írta: Tóth ZoltánPublikálva: 2018. október 25.

Amióta csak elkezdtem tervező- és reklámgrafikai tanulmányaimat, mindig is lenyűgözött az arculatok, logók tervezése. Egy logót megtervezni és a hozzá tartozó márkát személyre ...

Amióta csak elkezdtem tervező- és reklámgrafikai tanulmányaimat, mindig is lenyűgözött az arculatok, logók tervezése. Egy logót megtervezni és a hozzá tartozó márkát személyre szabott, egyedi megjelenésbe öltöztetni minden alkalommal izgalmas kihívást jelent, melyet mély alázattal és örömmel vállalok. Fontosnak tartom, hogy a minőségi és precíz munkavégzésen túl – ügyfeleim üzleti érdekeit folyamatosan szem előtt tartva – olyan végeredményt nyújthassak át, mely valódi értéket képvisel, és segítséget nyújt céljaik elérésében. A kihívásoknak Debrecen belvárosában található irodánkban teszek eleget. Szólj, ha szeretnéd, hogy a te vállalkozásod is a legjobb arcát mutassa!

Tovább olvasom ›
‹ Vissza az blogbejegyzésekhez

További blogbejegyzéseink